Language

  • Nederlands
  • English
  • Français
  • Deutsch

Nieuw sorteerproces, kistenautomatiseringen stofafzuiging voor Mencke Landbouw

Een schuur vol met bunkers, aan- en afvoerlijnen, volop rondrijdende heftrucks en acht mensen die gedurende vijf maanden per jaar zes dagen per week pootgoed sorteren. Door het groeiende tekort aan arbeidskrachten en de behoefte aan flexibiliteit en kwaliteit besloot Berend Mencke, eigenaar van Mencke Landbouw, het anders te gaan doen. Hij ging om de tafel met Flikweert Vision, VHM Machinery en Jongejans Luchttechniek.

Vergaande automatiseringsslag

Het akkerbouwbedrijf van Berend is gevestigd in het Drentse Barger-Compascuum en teelt pootgoed en uitgangsmateriaal voor de zetmeelmarkt. Ruim een jaar geleden besloot de ondernemer afscheid te nemen van zijn traditionele manier van sorteren en lezen van pootgoed. Hij koos voor een Flikweert QualityGrader met kistenautomatisering van VHM Machinery. Berend: “We hebben voor deze vergaande automatiseringsslag gekozen om met ons team van acht mensen meer werk te kunnen verrichten. Met de QualityGrader kunnen we vertrouwen op een nauwkeurige en consistente kwaliteitscontrole met geavanceerde camera’s. We kunnen o.a. controleren op ritnaalden, schurft, beschadigingen, vormfouten, groeischeuren en groen. De haarscherpe beelden worden geanalyseerd, beoordeeld en uiteindelijk vergeleken met de door ons ingestelde tolerantie.”

Sneller en efficiënter

De QualityGrader is in staat om doorlopend het pootgoed te beoordelen, zodat Mencke meer zekerheid heeft over de kwaliteit van het eindproduct. Berend: “Deze machine werkt veel sneller en efficiënter dan mensen, dus dat betekent een flinke besparing op arbeid. Een belangrijk voordeel, want het is écht een uitdaging tegenwoordig om voldoende arbeidskrachten te vinden. Door de hogere snelheid moesten we ook wat met de aan- en afvoer natuurlijk. Nog meer heftruckbewegingen vond ik niet wenselijk, dus hebben we ervoor gekozen om samen met VHM Machinery de kistenlogistiek te automatiseren. Daarmee heb ik nu echt een totaalsysteem staan.”

Volle kisten erin, volle kisten eruit

Voor het automatiseren van de kistenlogistiek is intensief samengewerkt met de mensen van VHM. Er is geen standaardbrochure op tafel geweest, maar alles is ontwikkeld op basis van de wensen van Mencke. De oplossing bestaat uit een ontstapelaar, kistenleger met EvenFlow voor gelijkmatige en gedoseerde uitvoer de sorteerlijn in, een buffer/uitneemstation, een bunkervuller en een stapelaar. Berend: “Prachtig om te zien: volle kisten erin, volle kisten eruit. Wat VHM doet, is echt uniek. Doordat ze de kist zien als bunker, elimineer je een aantal tussenbunkers en minimaliseer je de valbeweging. We hebben nu ook veel minder heftruckbewegingen en daardoor meer rust dan ooit. Dat vind ik belangrijk! In principe kunnen we nu met één persoon de lijn aan de gang houden en soms springt er even iemand bij. We werken in twee diensten en zo halen we de maximale capaciteit uit de lijn met minder mensen dan voorheen. De VHM TwinFilr die we al in de schuur hadden staan hebben we ingeruild, want de ontstapelaar, bunkervuller en stapelaar van de sorteerlijn kunnen we ook als losse modules gebruiken tijdens het inschuren. Flexibiliteit ten top dus!”

Minder storingen, betere werkomstandigheden

Om te zorgen voor een schone werkomgeving in de leeskamer, gebruikt Mencke al jaren de afzuiginstallaties van Jongejans Luchttechniek. Die zijn nu verplaatst en uitgebreid, zodat ze naadloos onderdeel zijn van het nieuwe totaalsysteem. Ze zuigen het fijnstof af dat vrijkomt bij het sorteren en verwerken van het pootgoed. Door de machines te combineren met het juiste afzuigsysteem, zijn ze minder storingsgevoelig en verbeteren de werkomstandigheden. Door ook de bunkers, sorteer- en verpakkingsmachines in te kapselen, worden stofbronnen verder afgeschermd en wordt overlast voorkomen. Door het creëren van overdruk in de leeskamer, verdwijnt het stof zonder wervelingen uit de omgeving: het stof wordt door de verse verwarmde buitenlucht als een deken naar beneden gedrukt.

Dubbel en dwars waard

Inmiddels draait de nieuwe lijn alweer meer dan een jaar naar tevredenheid van Berend. “We zijn nog bezig met een laatste optimaliseringsslag van de QualityGrader, maar ik ben heel blij met wat we samen al hebben gerealiseerd. Het heeft ons zoveel flexibiliteit bezorgd en we zijn nu veel minder afhankelijk van de beschikbaarheid van arbeidskrachten. Het is de investering dan ook dubbel en dwars waard geweest!”

Meer weten over deze totaaloplossing?

Vul uw gegevens in en we nemen zo spoedig mogelijk contact met u op.