Language

  • Nederlands
  • English
  • Français
  • Deutsch

Aardappelhandel Mol: schone lucht is essentieel

Fijnstof tot een minimum beperkt bij aardappelverwerking

Op negentien valpunten in de sorteer-, verpakkings- en weeglijn van de nieuwe locatie Aardappelhandel Mol BV in Westmaas wordt fijnstof afgezogen. Van invoer tot zak heeft specialist Jongejans Luchttechniek gezorgd voor een oplossing op plekken waar stof zich makkelijk kan verspreiden. Dit zorgt voornamelijk voor een plezierige werkomgeving en is daarom volgens eigenaar Marco Mol iedere geïnvesteerde euro waard. “De gevolgen van een mistgordijn en stof dat door alle bewegingen in een hal steeds wordt verplaatst, zijn niet te onderschatten.”

Overal waar stof zich verspreidt, wordt afgezogen

De verwerkingshal van Aardappelhandel Mol BV is ook na twee-en-half jaar en veertigduizend ton verwerkte aardappelen nog brandschoon. Aan het binnenklimaat merk je aan niets dat er per uur maximaal vijftig ton en per dag zeshonderd ton aardappelen kunnen worden verwerkt op basis van 25 kilogram zakken. Jongejans Luchttechniek heeft voor de verwerker uit Westmaas speciaal voor fijnstof een perslucht gereinigde filter (PGF) toegepast. Deze PGF500 is uitgerust met filterpatronen, waardoor de retourlucht schoon teruggebracht wordt in de ruimte. De installatie is uitgevoerd met een hoog-rendement ventilator, die zowel statisch als dynamisch gebalanceerd is.

Onderlossers, schudzeven, kantelaars, borstelmachines, opzakkers en weeginstallaties zijn plekken waar stof wordt verspreid. Op deze locaties in de lijn zijn stoftenten geplaatst, met daarboven een afzuigpunt. In de tent wordt een onderdruk gecreëerd, wat ervoor zorgt dat stof zich niet gemakkelijk verder verspreidt en dat de vuile lucht beter afgezogen kan worden.

Bij de opzakker is een ‘pluizenvanger met sleufbuizen’ aangesloten. De buizen vangen stof en jutte op. De pluizenvanger haalt het jutte uit de lucht, om te voorkomen dat deze doorgaan naar het filter. De installatie is uitgerust met een automatisch reinigingsprogramma voor de filterpatronen. Dit gaat middels pulsen perslucht aan de binnenkant van de patronen. Die kloppen als het ware het grove vuil van de filters af wat vervolgens naar beneden in de afvalopvang valt.

Verdubbeling omzetvolume

Aardappelhandel Mol is twee jaar geleden vanuit Puttershoek naar de nieuwe locatie in Westmaas verhuisd. Een locatie die drie keer zo groot is. “We zijn meegegroeid met de vraag van onze klanten. We halen onze aardappelen vooral van telers in de Hoeksche Waard en omstreken en vervoeren de producten door heel Nederland met onze eigen transportmiddelen.” Sinds de verhuizing is het omzetvolume zowat verdubbeld. “We zaten op de oude locatie aan de rand van Puttershoek, waar uitbreiden lastig was. Na een zoektocht hebben we besloten om op deze plek in Westmaas nieuw te bouwen.”

Marco Mol vertelt dat er heel bewust aan Jongejans Luchttechniek is gevraagd om een complete oplossing te leveren. Uiteindelijk wordt er nu op negentien plekken stof afgezogen. “Je kunt het oplossen van stofverspreiding niet voor de helft doen.” De DT-Dijkstra sorteerinstallatie en de Eqraft-verwerkingslijn zijn voorzien van een afzuiginstallatie. “Feitelijk voorkomen we nu dat aardappelen tijdens het gehele proces, dus van invoer tot in de zak, een bron zijn van stofverspreiding.”

Afzuiging in èèn keer goed aangepakt

Marco Mol vertelt dat er heel bewust aan Jongejans Luchttechniek is gevraagd om een complete oplossing te leveren. Uiteindelijk wordt er nu op negentien plekken stof afgezogen. “Je kunt het oplossen van stofverspreiding niet voor de helft doen.” De DT-Dijkstra sorteerinstallatie en de Eqraft-verwerkingslijn zijn voorzien van een afzuiginstallatie. “Feitelijk voorkomen we nu dat aardappelen tijdens het gehele proces, dus van invoer tot in de zak, een bron zijn van stofverspreiding.”

Mol is tevreden over de aanpak van Jongejans. “Vanaf het moment van inmeten en tekenen merk je dat we het hier hebben over de absolute specialist op het gebied van luchttechniek”, oordeelt hij. Het resultaat mag er zijn. “Je merkt dat de lucht drie keer per uur ververst wordt. In een ruimte waar producten van het land worden verwerkt, is de lucht vaak bedompt. Je zag de stofdeeltjes door de lucht gaan. Op veel plekken zie je dan een stoflaag liggen. Door heftruckbewegingen wordt dit dan weer verplaatst. Met stofproblematiek bevind je je zo in een visuele cirkel. Dat was ook op onze oude locatie zo. Voor jezelf en het personeel wil je dat voorkomen. Je wilt niet dat de werkomstandigheden ervoor zorgen dat mensen bijvoorbeeld stoflongen hebben.”

Een gezondere werkplek

De afzuiginstallatie is frequentiegeregeld. Wordt de inpak- of sorteerlijn ingeschakeld, dan wordt de lucht in die sectie afgezogen. “We hebben er geen omkijken naar. Het enige wat we moeten doen, is het eens per anderhalve tot twee weken legen van de kantelbak. Kun je nagaan hoeveel stof er dan wordt afgezogen.”

De reacties zijn louter positief, alhoewel de familie Mol in de oude situatie als enige te maken had met het de stofgordijn. “De mist is nu weg. Het is veel schoner werken. Dat merk je meteen. De werkplek is nu veel gezonder en fijner.”

Meer weten?

Meer weten?

Wilt u meer weten over onze afzuigoplossingen? Vul uw gegevens in en wij nemen contact met u op!