Language

  • Nederlands
  • English
  • Français
  • Deutsch

Afzuiginstallatie Tuinstra identiek opgebouwd na verhuizing

Stof is bij Aardappelhandel Jan Tuinstra BV in het Zuid-Hollandse Herkingen al decennialang een belangrijk aandachtspunt. ‘Iets wat je schoonhoudt, verplaats je niet’ is het credo van het familiebedrijf. Tuinstra is tevreden over de inzet van de afzuiginstallatie van Jongejans Luchttechniek. Met de verhuizing hebben de medewerkers alles precies zo neergezet als in de oude situatie en tegelijk is er wel een verdubbeling van de capaciteit mogelijk gemaakt. Nieuw is een sealrookventilator, die zijn waarde meteen laat zien. Jongejans Luchttechniek heeft meegedacht en al het leiding- en installatie- werk voor haar rekening genomen. “Het is echt een samenwerking geweest.”

Aardappelen uit de wijde omgeving worden al decennialang bij Jan Tuinstra BV in Herkingen verwerkt. Gemiddeld gaat het op jaarbasis om duizenden tonnen aardappelen, die worden gesorteerd en verpakt in zakjes van vijf kilo tot bigbags en bulk. Dit gebeurt geautomatiseerd, waarbij opvalt dat alle machines van Nederlandse makelij zijn. Met de verwerking van zulke hoeveelheden landbouwproducten is stofvorming niet te voorkomen. “Goed schoonmaken hebben we altijd al hoog in het vaandel gehad. We hebben een hekel aan rommel en proberen het goed bij te houden. Iedere dag vegen. Zolang het schoon is, kan er ook niets worden verplaatst”, vertelt Wim Tuinstra.

Sinds de afzuiging is aangesloten is het resultaat aanzienlijk verbeterd. De filters van de pluizenvanger worden iedere dag schoongemaakt. De bak met stof wordt ook regelmatig geleegd. “Allemaal stof dat normaal op de grond of in je neus kruipt”, stipt Wim Tuinstra aan. “Dat is wel een gekke gedachte.”

Alle installaties zijn in principe gewoon verhuisd naar de nieuwe verwerkingshal. Dat geldt ook voor de filterinstallatie die zo’n vijftien jaar geleden al bij Jongejans was aangeschaft maar gewoon nog jarenlang mee kan. Jongejans Luchttechniek heeft het leiding- en installatiewerk verzorgd. “Wij hebben alles uitgetekend, zodat wij de machines zelf konden verhuizen. We hebben wel contact met de machinefabrikanten gehouden. Alles passend krijgen was wel een moeilijke puzzel. Maar het is gelukt, zodat de lijnen vrijwel één-op-één konden worden overgenomen. Elk detail klopt en daar zijn we bijzonder trots op.” De opzet is ruimtelijk waardoor een opschaling van capaciteit eenvoudig te realiseren is. “We hebben zelfs nog de mogelijkheid om de capaciteit op de lijn te verdubbelen, zonder of met slechts een kleine verbouwing. Ook hebben we met Jongejans Luchttechniek gepraat over de toekomst, en bijvoorbeeld de leeskamer alvast hoog genoeg gebouwd, zodat we de mogelijkheid hebben om overdruk toe te passen.”

Een ‘verhuizing’ is een bewust keuze geweest. “Hierbij hebben we de kans genomen om waar mogelijk tot in de kleinste details te verbeteren, met input van binnenuit, omdat onze deskundige jongens dagelijks met de lijnen werken en ook precies weten wat wel en niet kan.” De machines zijn nog relatief jong en in goede staat. “We hebben het reguliere onderhoud altijd in eigen beheer gedaan, dat scheelt enorm. Hier ligt de kennis en kunde”, analyseert Wim Tuinstra.

Nieuw is wel de ventilator en afzuiginstallatie voor de rookontwikkeling bij het sealproces. “Sealrook, dat dus vrijkomt tijdens het doorbranden van polyplastic, geeft een zeer nare geur. Met het oog op comfort hebben de sealrookventilatoren daarom meteen meerwaarde.” Wanneer sealrook tegelijk met stof wordt afgezogen, raken de leidingen snel verstopt. Daarom is er gekozen voor een afzonderlijk afzuiging en een speciaal door Jongejans Luchttechniek ontwikkelde ventilator, die niet blokkeert.

Jarenlange samenwerking

Jan Tuinstra BV is een klant van het eerste uur bij Jongejans Luchttechniek. “Stof is wel een dingetje”, verklaart Vincent Tuinstra. “Een investering in een afzuiginstallatie betaalt zich niet zomaar terug. Je moet daarbij vooral het perspectief op de langere termijn, en de gevolgen voor de mensen die in stof of sealrook moeten werken, niet uit het oog verliezen.”
De oudste schuur stamt uit 1979 deze is in de volgende jaren in drie delen uitgebreid. Zes jaar geleden is een nieuwe hal gebouwd. Vorig jaar is de nieuwe verwerkingshal gevuld met de (grotendeels) bestaande machines, welke opnieuw werden ingericht. Logistiek gezien zit de opzet van onze hallen logisch in elkaar.

Vincent Tuinstra vertelt dat de opzet van de nieuwbouw er vooral op gericht was om de capaciteit te verhogen. Hij is tevreden over het resultaat. Dat geldt ook voor de afzuigsystemen. “Het is lastig aan te geven wat een dergelijke installatie je oplevert. Het werkt in ieder geval een stuk prettiger en je merkt het meteen als het systeem niet aan staat. Wij denken ook dat door het afzuigen van stof er minder slijtage is en stilstand wordt voorkomen.

Meer weten?

Meer weten?

Wilt u meer weten over onze afzuigoplossingen? Vul uw gegevens in en wij nemen contact met u op!