Language

  • Nederlands
  • English
  • Français
  • Deutsch

De lucht is schoon!

Aardappelen – onze kracht sinds 1890. Dit is de slogan die het aardappelhandelsbedrijf Tolls op zijn homepage gebruikt. Op de locatie in Willich verwerkt het door de eigenaar geleide familiebedrijf uitsluitend ongewassen aardappelen. Om stofproblemen tegen te gaan, heeft Theo Tolls geïnvesteerd in een filtersysteem tegen stof en heeft daar goede ervaringen mee.

“Wij bevinden ons midden in een aardappelteeltgebied met intensieve aardappelteelt, meer dan 90% van de bebouwde grond is irrigeerbaar, en dit stelt ons in staat om de bevoorradingszekerheid op het gebied van kwaliteit en kwantiteit te garanderen”, aldus Theo Tolls, die wijst op de bijzondere voordelen van de regio. Zijn traditionele bedrijf, dat poot-, consumptie- en verwerkingsaardappelen levert, is gevestigd in de driehoek die wordt gevormd door de steden Düsseldorf, Krefeld en Mönchengladbach. De 54-jarige ondernemer zit al meer dan 30 jaar in de aardappelbusiness en heeft het bedrijf, dat hij in 1991 van zijn vader overnam, voortdurend uitgebreid. Intussen wordt jaarlijks ongeveer 60.000 ton aardappelen verkocht, waarvan de helft voedingsmiddelen zijn en de andere helft grondstof voor de verwerking tot chips en frites.

Onze core business is de handel in losse goederen

Op de locatie in Willich beschikt het bedrijf over opslagruimte voor ongeveer 8.000 ton aardappelen in koelcellen. De klanten van Tolls zijn voornamelijk gespecialiseerde verpakkers die supermarkten en de frites- en chipsindustrie het hele jaar door van aardappels voorzien. “Onze kernactiviteit is het op de markt brengen van losse goederen,” legt de ondernemer uit, eraan toevoegend dat het verpakken van ongewassen aardappelen in zakken één segment van de portefeuille vormt. Deze sorteer- en verpakkingsinstallatie werd in 2018 voorzien van een ontstoffingsfiltersysteem van de Nederlandse fabrikant Jongejans Luchttechniek.” Door de aanwezige grond rondom de aardappels, is stofontwikkeling altijd een groot probleem en daarmee de vervuiling van de machines en verwerkingsruimten” vertelt Tolls.

De beslissing om te investeren in een afzuigsysteem had vooral te maken met het creëren van een prettige werkomgeving. Het ging er ook om de kwaliteit van de werkplekken voor de werknemers die aan de sorteer- en verpakkingsbanden werken, te verbeteren. In de sorteer- en verpakkingslijn is een borstelsysteem geïntegreerd, dat eveneens bijdraagt aan de stofvorming. Het inkapselen van het borstelsysteem met stoftenten helpt het verspreiden van stof tegen te gaan. “Op alle valpunten van het systeem bevinden zich afzuigpunten, die de met stofdeeltjes vervuilde lucht afzuigen”, legt Tolls uit.

De sorteer- en verpakkingslijn is in totaal uitgerust met tien afzuigpunten. Het vermogen van de afzuiginstallatie (max. ca. 18,5 kW, frequentiegeregeld) is zo ingesteld dat deze tien afzuigpunten van voldoende onderdruk voorzien. De afzuigcapaciteit bedraagt ongeveer 17.600 m3/u. De stofafzuiging bestaat uit een krachtige ventilator en filters die volautomatisch met perslucht worden gereinigd. De gefilterde lucht keert schoon terug naar de ruimte en de warmte blijft daarmee dus in de hal; het afgezogen stof valt in een bak onder de filterunit. “We hebben hier gekozen voor een filtersysteem met luchtretour-functie om onafhankelijker te zijn van het weer”, legt Tolls uit.

Een schone fabriek heeft hoge prioriteit

Voor Theo Tol zijn de voordelen van het afzuig- en filtersysteem overduidelijk. Naast de hogere kwaliteit van de werkomgeving en de meerwaarde voor de machines, noemt hij ook het positieve effect op het totaalbeeld van het bedrijf. Hij is ervan overtuigd dat een schone, nette bedrijfsruimte essentieel is voor de goede naam van het gehele bedrijf.

De goede ervaringen met het systeem waren voor hem de reden om te investeren in een ander afzuigsysteem in de aangrenzende hal.

Hier bevinden zich een stortbunker en stofafzuiging vindt plaats op de plek waar de kisten gevuld worden. “Deze hal heeft een veel groter volume, daarom hebben we hier gekozen voor een eenvoudigere versie van het afzuigsysteem,” legt Tolls uit. Hier wordt de afgezogen lucht niet terug de hal in geleid maar wordt deze als schone lucht naar buiten afgevoerd nadat het door het filter is gegaan dat de stofdeeltjes tegenhoudt en verzameld in filterzakken.

Niet verbonden met het filtersysteem is de sorteerinstallatie, die zich eveneens in deze hal bevindt en vorig jaar technisch werd verbeterd en uitgebreid met een elektronisch sorteersysteem. Defecte knollen en andere vreemde voorwerpen worden daar nauwkeurig uitgesorteerd. Hier wordt stof gebonden door het gebruik van sproeikoppen.

Meer weten?

Wilt u meer weten over onze afzuigoplossingen? Vul uw gegevens in en wij nemen contact met u op!