Language

  • Nederlands
  • English
  • Français
  • Deutsch

Jongejans verzorgt oplossing voor aardappels en uien bij Duitse verwerker Groka

De Duitse aardappelen- en uiencoöperatie Groka is gevestigd ten oosten van Hannover. In dit gebied in Niedersachsen worden meer dan de helft van de Duitse uien en de helft van de Duitse aardappelen verbouwd. Groka heeft een aandeel op de Duitse uienmarkt van maar liefst 20-25%. In onderstaande videoreportage licht directeur Volker Peters het hele proces met onder meer de nieuwe sorteerlijn van Ellisam en de afzuiging van Jongejans Luchttechniek toe.
Zo’n 20% van het uienvolume verpakt Groka zelf (6.000 tot 8.000 ton), maar het gros wordt geleverd aan verpakkers door heel Duitsland, van München tot aan Hamburg. De uien worden verpakt van 500 gram tot aan 2,5 kilo, de aardappelen van 5000 gram tot 25 kilo. Groka heeft een centrale bewaring met een capaciteit van 25.000 ton, waarin de oogst van haar leden wordt bewaard.

 

Afgelopen jaren besloot de coöperatie te investeren in een geheel nieuwe, optische sorteerlijn om haar afnemers van de gewenste kwaliteit te kunnen blijven bedienen en om handjes te besparen. Hiervoor werden meerdere projecten in Nederland en Zwitserland bezocht. Zo werd in 2021 een bezoek gebracht aan Top The Onion Group in ‘s-Gravenpolder om dezelfde combinatie van de optische sorteertechnologie met de afzuiging van Jongejans Luchttechniek te bekijken.

Afzuiging speelt namelijk een cruciale rol in de effectiviteit van een optische sorteerlijn. De sorteerder moet in een haast klinische omgeving staan om optimaal te functioneren. Afzuiging van vellen en stof in een vroeg stadium is daarbij essentieel. Er wordt gebruik gemaakt van Windshifting technologie om de uien zo schoon mogelijk het proces op de sorteerder in te laten gaan. Om de high-tech cameratechniek te beschermen èn de beelden zo duidelijk mogelijk te krijgen, wordt er daarnaast ook nog gebruik gemaakt van overdruk op de cameraboxen.

Tegelijk met dit traject heeft Groka ook geïnvesteerd in de afzuiging bij de verpakkingslijnen, wat hogere capaciteit van de weeg/verpakkingsmachines bewerkstelligd. Dit zorgt daarnaast voor een zichtbaar schonere werkomgeving, zonder stof. In totaal wordt bij het optisch sorteren op 31 punten afgezogen en nog eens op 29 punten bij de verpakkerij. Jongejans biedt ons daarvoor de totaaloplossingen. De installaties werken hier al meer dan 30 jaar naar volle tevredenheid, aldus Volker Peters.

In de Verenigde Staten en Europa werken nog zo’n veertig grote uienverwerkers dagelijks naar tevredenheid met de afzuigoplossing van Jongejans op het sorteersysteem. Groka is de eerste Duitse verwerker die hier nu ook mee werkt. “Het mooie van onze oplossingen is dat ze iedereen die ermee werkt gelukkig maken. Goede afzuiging zorgt voor betere werking van machines, minder stof in de ruimte en voor schonere producten”.

Geïnteresseerden die graag willen kijken bij Groka kunnen contact opnemen met Jesse Vonk, vul hiervoor onderstaande formulier in en we nemen zsm contact met u op.

Meer weten?

Meer weten?

Wilt u meer weten over onze afzuigoplossingen? Vul uw gegevens in en wij nemen contact met u op!