Language

  • Nederlands
  • English
  • Français
  • Deutsch

Nieuwe directie Jongejans Luchttechniek aangetreden

Van 5 tot 7 februari 2020 is Jongejans Luchttechniek aanwezig op ’s werelds meest toonaangevende vakbeurs voor de verse groente- en fruitindustrie: Fruit Logistica (Berlijn). Bezoek ons in HAL 6.1, stand A-06

“Door de opmars van nieuwe verwerkingstechnieken wordt een schoner product nog belangrijker”

Nadat Jongejans Luchttechniek ruim 30 jaar onder leiding van Hugo en Fred Jongejans heeft gestaan, hebben de broers vanaf 1 januari dit jaar het bedrijf deels overgedragen aan vier medewerkers. Ronald de Boer, Bart Straathof, Sander Kroon en Jesse Vonk vormen sindsdien de nieuwe directie. Hugo en Fred behouden nog de helft van de aandelen, maar zullen die na enkele jaren volledig overdragen aan de nieuwe directie. “Het mooie is dat onze oplossingen de klanten gelukkig maken. Iedere klant haalt winst bij een goed werkend afzuigsysteem. Goede afzuiging zorgt voor betere werking van machines, minder stof in de ruimte en voor schonere producten.”

Met de nieuwe directie doen er geen nieuwe gezichten hun intrede. De vier heren werken allen al lang bij Jongejans Luchttechniek en vormden het afgelopen jaar al gezamenlijk het management. De directietaken en bijkomende werkzaamheden zijn de afgelopen jaren al in delen overgedragen aan Ronald als algemeen directeur, Jesse is al jaren actief in de verkoop, Bart is verantwoordelijk voor het projectenbureau en de werkvoorbereiding en Sander houdt zich bezig met de automatisering en besturingstechniek bij de marktleider in agrarische afzuiging.

Dealernetwerk
Grote veranderingen hoeven de klanten volgens Ronald de komende jaren dan ook niet te verwachten. “Wel hopen we nog meer met dealers te gaan werken. We beschikken over een dealernetwerk van zo’n 20 partners en dat bevalt ons uitstekend. Deze partijen hebben kennis van de lokale markt en genieten het vertrouwen van de klanten. Momenteel realiseren we ongeveer de helft van onze omzet in Nederland en de overige helft in andere Europese landen. De Noord-Amerikaanse markt bedienen we vanuit onze op zichzelf staande vestiging van JDC Extraction in Idaho, waarbij we vanuit Nederland de lead houden in de projecten.”

Uien, aardappelen, bloembollen en zaden vormen de belangrijkste sectoren voor Jongejans. “Allereerst resulteert afzuiging in een schoner product vanwege het afzuigen van stof en vellen, maar steeds meer verwerkers zetten onze systemen ook in voor de gezondheid en werkomgeving van hun personeel”, verklaart Ronald. “Zo zien we dat in landen waar de lonen stijgen er een direct verband is met de investering in afzuigoplossingen. Kwamen we voorheen kijken bij het laatste stukje van de verpakkingsmachine, tegenwoordig worden we vaak al veel eerder in het proces betrokken voor een schoon productieproces door de hele fabriek.”

Stof slecht voor mensen en machines
“Bij het afstaarten, sorteren en verpakken van uien komt veel stof vrij. Met de opmars van optische sorteermachines wordt een schoner product steeds belangrijker, want je wilt ten koste van alles voorkomen dat een lijn vastloopt”, voegt Sander toe. “Stof is niet alleen slecht voor de gezondheid, maar ook voor de werking van de machines. Een goed afgestemd afzuigsysteem draagt dus ook bij aan de bedrijfszekerheid van de complete uienverwerkingslijn. Door het stofprobleem goed aan te pakken, besparen verwerkers tijd, ongemak en kosten. Daarbij zien we steeds meer vraag naar volledige integratie van de besturing, waarbij de afzuiginstallaties zichtbaar zijn in de controlekamer en de afzuiger direct zijn werk gaat doen als de band van de sorteerlijn start.”

“Ook bouwen we de installaties steeds vaker zodanig dat we ze op afstand kunnen monitoren. Dat geldt sowieso voor de installaties die we in het buitenland plaatsen. Het verzamelen van data wordt steeds belangrijker. Door het koppelen van data kunnen we veelal op afstand storingen oplossen, maar bijvoorbeeld ook onderhoudsintervallen automatisch inplannen en zorgen dat de monteur de juiste onderdelen meekrijgt”, aldus Sander. “Je ziet ook dat de voorman van de productielijn van weleer steeds meer een operator wordt. Hierdoor krijg je ook gesprekken op een ander niveau.”

Jongejans werkt met tal van overige toeleveranciers in de sector samen. “Doordat we ons niet binden aan één toeleverancier wordt onze kennis alleen maar breder en kunnen we voor de specifieke situatie de beste afzuiginstallatie ontwerpen”, vertelt Bart. Jongejans werkt nu met 35 medewerkers, maar omdat de installaties vaak tegen het seizoen afgerond moeten worden, heeft het ook nog een vaste pool aan ervaren ZZP’ers voor ze werken, die bijvoorbeeld jaarlijks voor het bollenseizoen terugkeren.

Ook energiebesparing staat bij Jongejans hoog op de agenda. “Zo hebben we de Agra Cyclojet speciaal ontwikkeld voor het afzuigen en filteren van uienvellen. In de cycloon zijn speciale filters gemonteerd, zodat de afgezogen lucht weer schoon terug wordt gebracht in de verwerkingsruimte. Op deze wijze gaat geen energie verloren en blijft de warme lucht binnen. Daarnaast werkt de Cyclojet zeer geluidsarm en voldoet dit systeem aan de milieu-eisen”, verklaart Bart.

Made in Holland
“Dat we onze installaties zelf in Nederland produceren, ervaren onze klanten als een grote pré. Elke opstelling is qua configuratie weer anders. Daarom worden onze afzuiginstallaties voor elke situatie op maat gemaakt. Dat kan alleen als je vanuit een sterke basis werkt, waarbij de productielijn zo is ingericht dat maatwerktoepassingen eenvoudig te realiseren zijn. We beschikken hier in Den Helder over de ideale proeftuin voor productontwikkeling en nieuwe, duurzame toepassingen.”

Hoewel de Nederlandse thuismarkt nog de grootste markt is voor Jongejans, weten ook de buitenlandse aardappelen-, uien- en knoflookverwerkers Jongejans goed te vinden. “Zo hebben we afgelopen jaar een grote filterinstallatie geleverd bij Awex in Polen. We zijn daar ooit gestart met een eenvoudige installatie en inmiddels voorzien we de complete fabriek van afzuiging met een separate afzuiginstallatie voor de seal rook, wat zorgt voor minder schadelijke stoffen in de ruimte,” vertelt Jesse.

Een andere referentie vormt een knoflookbedrijf in Californië waar dankzij de windshifter van Jongejans door een combinatie van blazen en zuigen de knoflookteentjes efficiënt van het stof worden gescheiden, wat resulteerde in een capaciteitsuitbreiding van 50% terwijl er nog maar de helft van de arbeidskrachten nodig zijn.

Op de vraag waar Jongejans over vijf tot tien jaar staat, antwoordt Ronald: “Nog steeds bovenaan. We willen voorop blijven lopen in techniek, verder innoveren in de besturingstechniek en in branchespecifieke oplossingen. Daarvoor zullen we ook de komende jaren verder investeren in nieuwe mensen om ons marktleiderschap verder uit te bouwen.”

Bekijk dit bericht ook via uiennieuws.nl

Meer weten?

Meer weten?

Wilt u meer weten over onze afzuigoplossingen? Vul uw gegevens in en wij nemen contact met u op!